Red Teamed -styrker og svagheder
Store dele af vores liv kigger vi på andres styrker og svagheder. I en tidlig alder, bliver vi præsenteret for de to begreber fx. i sportens verden. Som hold og som individualist. Vi lærer at bruge vores styrker mod modstanderens svagheder. Ser, hvor de har sprækker vi kan bryde gennem og vinde. Samtidig forsøger vi, at bruge vores styrker til at skjule vores svagheder. Hvis vi selv kender dem? Og er opmærksomme på dem. Måske arbejder vi endda på at styrke vores svage side.
Uanset, hvor du ender i dit voksne liv, er arbejdet med styrker og svagheder en stor spiller. Bevidst og ubevidst. Vi vurderer, lægger planer og strategier, udvikling og vækst. Arbejdet med mennesker. Vi læser hinanden. Ser hinanden. Udnytter svagheder. I krig, forretninger, sportens verden, uddannelse.(Karakterer og adgangskrav). Vi bliver målt og vejet.
I den amerikanske udgave hedder det indenfor militære styrker “red teamed”.
Men, hvordan med dit eget personlige liv. Kigger du på dine egne styrker og svagheder? Værdier? Kigger du efter dine “blinde vinkler”? Lærer dem at kende og er opmærksom på, hvornår de kommer i spil i dit liv?
De seneste år har jeg arbejdet med mine værdier. Det var her jeg startede med at bygge mit fundament. Det var en nødvendighed da jeg oplevede, at det “jeg var” blev revet væk. Lære om, blive opmærksom og bevidst om mine styrker og svagheder. Værdierne kan bruges som et sæt leveregler. For mig har de ændret sig over tid, da livet flyder afsted og i takt med mit arbejde oplever jeg stor forandring. Jeg har nu taget det et skridt videre. Nogle steder kaldes det “Personal Mission Statement”, “Mantra” eller “Det dybe Ja”. Da jeg begyndte min rejse under Heinrich Johansen, den enormt kraftfulde indre modstand jeg her oplevede. Da jeg igen var ved at stikke af da det blev rigtig svært, blev jeg mødt af sætningen, “Du har givet dit ja, Christian”. Det har siddet i mig siden - fået en stor betydning for livet i mig og rundt om mig.
Så jeg kalder det “Mit dybe Ja.” En inspiration. Det kan være et billede, en sætning, en tekst, et stykke musik osv. Alt er tilladt. Når tvivl, usikkerhed, magelighed, ubehag, frustration, vrede, opgivenhed, den dømmende selvsnak dukker op, så tager jeg mit dybe ja frem. Det er et redskab der får mig til at stoppe op. Træde tilbage, trække vejret, reflektere og træffe et valg. Jeg undgår her, at gå ned ad den vej, hvor jeg sårer andre og mig selv. Den vej, hvor jeg dømmer. Mit dybe ja får mig til at ændre vaner og holde fast i dem. Gøre det jeg drømmer om. Det er min magiske sætning. Min støtte og guide. Skabt ud fra mine erfaringer og oplevelser.
Det er på ingen måde en nem øvelse. Men det er en super fed øvelse. Der åbner for kreativitet, nysgerrighed, at undersøge og afprøve. Det skaber en ny bevidsthed. Skulle du kaste dig ud i at skabe dit eget mantra eller dybe ja, så er ovenstående vigtigt. For du rammer formentlig ikke plet i første omgang. Giv det der opstår i dig, det du finder, nogle dage eller en uge. Måske finder du ud af at du har brug for mere. For at det dækker og kommer hele vejen rundt. Notice - Research - Understand - Accept
Det behøver ikke, at være kæmpe store og forkromede ord. Det helt simple kan være utrolig kraftfuldt!
Nu afdøde Thich Nhat Hanh har sat smukke ord på netop det:
“A mantra is a kind of magic formula that, once uttered, can entirely change a situation. It can change us, and it can change others. But this magic formula must be spoken in concentration, with body and mind focused as one. What you say in this state of being becomes a mantra.”
—- Thich Nhat Hanh
Har du fået lyst til, at arbejde med ovenstående, så skriv til mig. Så tager vi en snak om det:)
Kh Chr